Het gemeentebestuur startte in 2007 een zwerfkattenproject in samenwerking met de Vlaamse Vereniging van Dierenbescherming (VVDB) in Aarschot. Wat begon als een proefproject is intussen uitgegroeid tot een succesvolle actie in het kader van dierenwelzijn.

Het doel van het project is om het aantal zwerfkatten op een diervriendelijke manier in te perken.

Zwerfkatten worden opgepakt en door een dierenarts onderzocht, gecastreerd of gesteriliseerd om de geboorte van ongewenste kittens te voorkomen. De kat krijgt na de behandeling een driehoek in het linkeroor en wordt opnieuw op de plaats van vangst gezet. Dieren die na onderzoek te ziek worden bevonden, worden ingeslapen.

In de periode van 2007 tot en met 2016 werden er op deze manier 823 katten gesteriliseerd of gecastreerd door een dierenarts van het asiel. Het gemeentebestuur draagt de kosten van deze ingreep.

Sinds de start van het project in 2007 heeft het gemeentebestuur ruim 52.000 euro besteed aan het zwerfkattenproject.

De winter is een interessante periode om katten te laten steriliseren. Vanaf februari worden ze weer krols.

Voordelen van sterilisatie en castratie

Gecastreerde katers en gesteriliseerde katten zijn veel meer huisgebonden en worden socialer en aanhankelijker. Ze gaan minder zwerven, vechten minder en lopen minder risico op besmettelijke ziekten zoals kattenaids of kattenleucose.

Gecastreerde katers geven geen nachtconcerten en veroorzaken minder geuroverlast in de buurt omdat ze minder de neiging hebben overal te gaan sproeien. Een gesteriliseerde kat heeft ook minder kans op melkkliertumoren en ze wordt niet meer krols.

Een kat of kater heeft na sterilisatie of castratie wel de neiging om te verdikken als het voedingspatroon niet wordt aangepast.

De procedure van het zwerfkattenproject

Je verwittigt de politie en maakt melding van zwerfkatten.De wijkagent verricht een onderzoek om de overlast in te schatten. Is er effectief overlast, dan levert hij een attest af.Met dit attest kan je op de technische dienst een kattenval krijgen.Daar vul je een formulier 'Ontlening kattenval' in en ondertekent het.

Er wordt een datum afgesproken waartegen de kattenval moet worden teruggebracht. Je betaalt een waarborg van 50 euro voor het ontlenen van de kattenval.Je kan de zwerfkatten dan vangen met de kattenval en ze naar het dierenasiel brengen.

Om duidelijk te maken aan het asiel dat de binnengebrachte kat binnen het zwerfkattenproject valt, zal het attest worden gevalideerd op de technische dienst.

Op het attest zal een stempel van de gemeente worden geplaatst en 'goedkeuring voor zwerfkattenproject Heist-op-den-Berg'. Het asiel waarmee het gemeentebestuur samenwerkt is in Aarschot, Herseltsesteenweg 247.Kan je de gevangen zwerfkat niet zelf naar het asiel brengen, dan kan de technische dienst hiervoor zorgen.

Je betaalt dan wel een vaste retributie voor het vervoer van de katten van 20 euro per enkele rit.Het asiel onderzoekt de zwerfkat. Dieren die na onderzoek te ziek worden bevonden, laat men inslapen.

De andere zwerfkatten worden gecastreerd of gesteriliseerd. Tamme katten blijven in het asiel voor latere adoptie.De zwerfkatten worden na behandeling opnieuw op de plaats van vangst uitgezet door de persoon die de kat heeft binnengebracht (inwoner of technische dienst).

Hiermee wordt vermeden dat andere katten het territorium overnemen. De inwoner bezorgt de kattenval in goede staat terug aan de technische dienst. Is dit niet het geval, dan wordt de waarborg van 50 euro ingehouden.

Sterilisatieplicht voor katteneigenaars

Sinds 1 september 2014 geldt een sterilisatieplicht voor elke persoon die een kat wil verkopen of weggeven. Sterilisatie of castratie is de beste oplossing om overpopulatie aan te pakken en het aantal gevallen van gedwongen euthanasie te verminderen. In België sterven immers elk jaar circa 15.000 katten een vroegtijdige dood.

Sterilisatie of castratie is slechts een kleine medische ingreep waarvan je kat weinig hinder ondervindt. Voor bijkomende inlichtingen kan je steeds bij je dierenarts terecht.

Elke eigenaar en houder van katten moet zelf instaan voor het steriliseren, identificeren en registreren van zijn katten.

Ook wie problemen heeft om zijn eigen kat te vangen, kan een kattenval uitlenen op de technische dienst, Herentalsesteenweg 112 in Heist-op-den-Berg. Hiervoor wordt een waarborg van 50 euro gevraagd.

Milieudienst, 015 23 74 00, bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be